top of page
מי אנחנו

תוכנית הלימודים

מטרת תכנית הלימודים בבראשית הנה חיזוק הזהות הישראלית של הילדים תוך פיתוח מיומנויות השפה העברית. התכנית מיועדת לגילאי טרום חובה עד כיתה ח׳ (כולל), וההוראה נעשית בעברית. השיעור בבראשית מתחלק ל-2 חלקים: בחלק הראשון הילדים לומדים את מיומנויות השפה ובחלק השני הילדים לומדים (בצורה חווייתית) נושא שבועי כגון: חגים, אישים, סיפורי תנ״ך ועוד.

WhatsApp Image 2023-06-16 at 9.25.07 AM.jpeg

השפה עברית

שיפור מיומנויות השפה העברית - קריאה, כתיבה, האזנה וחיזוק השפה המדוברת. הילדים בבראשית לומדים מחוברות עבודה וספרים עדכניים המאושרים על ידי משרד החינוך בישראל. חומרי למידה אלו נמצאים בשימוש גם בבתי הספר בישראל. בבראשית, מבנה השיעור,על שני חלקיו, יוצר איזון עדין בין הוראה פורמלית להוראה בלתי פורמלית. ככל שגיל הילדים עולה, כך עולה זמן השיעור המוקדש להוראה פורמלית הקשור בפיתוח מיומנויות השפה. למשל, בקבוצת טרום החובה אנו מתמקדים באוצר מילים ובחיזוק ההבעה בעל פה. בקבוצת גן החובה מושם דגש על מודעות פונולוגית, הרחבת אוצר מילים ולימוד אותיות הדפוס. בכיתה א' הילדים לומדים את כל התנועות והאותיות בדפוס ובכתב. בסוף כיתה א׳, התלמידים יוכלו לכתוב ולקרוא משפטים קצרים. בכיתה ב' הילדים ממשיכים את תהליך רכישת הקריאה כאשר הטקסטים עליהם הם עובדים הופכים ליותר מורכבים. בנוסף, הם עובדים על יכולת ההבעה בכתב ובע"פ ומעמיקים בהבנת מבנה המשפט ומרכיביו. וכך הלאה בכיתות הגבוהות יותר, שם כחצי מהשיעור יוקדש ללמידה של מיומנויות הקריאה והכתיבה והחצי השני יוקדש לפעילויות, משחקים ודיונים מעמיקים יותר בנושאים השונים. לחצו כאן לפירוט מטרות התכנית לפי קבוצות גיל.

מכיוון שהילדים מגיעים אלינו בתחילת השנה ברמות שונות של ידיעת השפה העברית, בכל קבוצה נעשית עבודה לפי רמות. התקדמות הילדים מותנית ברמתם הראשונית ובמידת העבודה האישית שלהם בבית.

חגים

הילדים לומדים את סיפורי החגים, ומכירים מנהגים וסמלים בולטים במסורת היהודית. כל החגים נחגגים ברוח ישראלית במסגרת כיתתית בית ספרית או במסגרת קהילתית. למשל: נערכת בכל שנה מסיבת חנוכה, טקס לראש השנה וחוגגים בכיתה את ט״ו בשבט ואת יום העצמאות.

​סיפורה של מדינת ישראל – הילדים בבראשית ילמדו גם בשנה הבאה על סיפורה של מדינת ישראל, על כברת הדרך שעברה מתקומתה ועד היום. נדבר על ההיסטוריה של השפה העברית, על מקומות שונים בישראל והסיפורים שמאחוריהם ועל אישים משמעותיים בהיסטוריה ותרבות עם ישראל.

כיצד נוצרת האווירה המיוחדת?

- בחירת חומרי למידה איכותיים ישנים וחדשים, הלקוחים מהקלסיקה של הספרות העברית לילדים ולנוער המוכרים ע"י מערכת החינוך בארץ.

- בניית מערכי שיעור, תוך התייחסות למטרות העל של בראשית.

- מורות מוסמכות ומנוסות בתחום ההוראה, המקדישות את תשומת ליבן להתאמת חומרי הלימוד לקבוצתן ולדרישותיהן הלימודיות והחברתיות.

- אהבה גדולה של צוות המורים לתרבות הארץ ישראלית, התלהבות מתהליך ההוראה, יצירתיות ואהבה גדולה לילדים.

בראשית הוא המקום ליצירת שמחה מתהליך הלמידה והעשייה, תוך חיבור שורשי לארץ ישראל.

דוגמה לפעילות חווייתית שנערכה עם כיתות ה' – ו' בנושא המצאות ישראליות:

השיעור יפתח בחידות יצירתיות: איזו חיה נראית מקדימה ומאחורה אותו הדבר? מהו הדבר שכשצריכים אותו זורקים אותו וכשלא צריכים אותו אוספים אותו?

המורה תשאל את הכיתה "מה עשינו"? תשובות אפשריות:

- חשבנו מחוץ לקופסה. מה זה אומר? להיות יצירתיים, לחפש דרכים מקוריות.

- המורה תרשום על הלוח "יצירתיות", "לחשוב מחוץ לקופסה".

- המורה תציג לתלמידים כמה חפצים: עגבניות שרי, דיסק און קי, גלולת מצלמה, במבה...

- המורה תחוד חידה: מה המכנה המשותף לכל הדברים הללו?

- תשובה: הקשר לכל הדברים הללו,  שכולם זו המצאה ישראלית. בכלל, לישראל יש חלק חשוב ומשמעותי בעולם ההמצאות,

   הפיתוחים והחידושים. ישראל מדורגת במקום שלישי בעולם מבחינת יזמות, במקום השני מבחינת איכות אוניברסיטאי

   במקום הראשון מבחינת השקעות במחקר ובפיתוח.

גם צעירים מפתחים דברים – המורה תסביר על שתי המצאות ישראליות שהומצאו על ידי צעירים: מכונת שטיפה לכלב ומשחה עם מברשת. המורה תמשיך ותפרט שבכל תחום כמעט ישנם פיתוחים ישראליים:

- מחשבים: דיסק או קי, בבילון – תוכנת התרגום, דיפ גוניור – תוכנת שחמט באינטרנט, אי סי קיו.

- בחקלאות: טפטפות על ידי חברת נטפים, עגבניות שרי, הדברה טבעית, מערכות ערפול ולחות.

- משחקים: רמיקוב, טאקי.

- מאכלים: במבה, שקדי מרק, פתיתים.

- ביטחון: תת מקלע עוזי, טנק המרכבה, כיפת ברזל.

המורה תחלק את הכיתה לשלוש קבוצות. כל קבוצה תקבל מוצר ישראלי ואת ההנחיות הבאות:

- ציינו מהי ההמצאה

- דמיינו לעצמכם את החיים לפני ההמצאה

- תארו את השינוי שנעשה בדרך שבה אנשים חיים.

- האם יש לכם רעיון להמצאה חדשה – הסבירו את הרעיון שלכם.

 

לבסוף כל קבוצה תציג את התוצרים במליאת הכיתה.

מנהלת התוכנית

1695de1d-0fd3-4dc4-ad6c-dfeda170766e.jpeg

ורד אגמון, אשר הצטרפה לבראשית בשנת 2023 כחלק מצוות ההוראה בבית הספר, תוביל את בית הספר בשנת הלימודים הבאה.

טרם המעבר לארה״ב ורד מילאה תפקידי חינוך, ריכוז וניהול שנתון (ניהול אקדמי ומנהלתי של כ-10 כיתות, מעל 300 תלמידים, מורים ויועצים) בבית ספר תיכון ״המושבה״ בזכרון יעקב. ורד היתה מנהלת בכירה בפורום הנהלת בית הספר, ובמסגרת זו גם הובילה פעילויות העשרה כדוגמת המסע לפולין, פעילויות בתחומי החדשנות כגון האקתון מחוזי בשיתוף יחידת 8200 ועוד.

ורד בעלת תואר ראשון (בהצטיינות),  בהוראת המדעים בחט״ב ובתיכון, ותואר שני (שוב בהצטיינות!) בניהול וארגון מערכות חינוך. לורד רקע של כעשרים שנות נסיון במגוון תפקידי הוראה, גיבוש והובלת תוכניות לימוד, הדרכת וניהול צוותים במערכת החינוך בישראל ובחו״ל שהפכו אותה למועמדת המושלמת להוביל את בית הספר בשנים הקרובות.
ורד החלה את דרכה כמחנכת, מורה מקצועית למדעים ורכזת מדעים ביסודי - חט״ב, בעלת הסמכה ונסיון בהובלת פרויקטי מצוינות בחינוך. במהלך הקריירה ורד חיה כ-4 שנים בהודו בהן הובילה פרויקטים חינוכיים וקהילתיים במסגרת בית ספר בינלאומי, בינהם עידוד ליזמות ומצוינות, העשרות מקצועיות בתחום יסודות הרפואה לתלמידי יסודי, וכן הדרכות וארועים בתחומי השפה העברית והתרבות הישראלית לילדי הקהילה. 

bottom of page